Something went wrong!
Uw winkelwagen
Goede keuze! Hier sind deine Produkte:
Zwischensumme:
Rabatt:
Je bespaart:
Versandkosten: Berekend in volgende stap
Gesamt:

Met balance board oefeningen voor het enkelgewricht kun je de kans op blessures tijdens het sporten aanzienlijk verkleinen. Blessures aan de enkel komen vaak voor, vooral bij alle klassieke loopsporten, maar natuurlijk ook bij cross trail, voetbal, handbal of tennis. Verrekte en gescheurde gewrichtsbanden door het verzwikken van de enkel komen het meest voor. Afhankelijk van de ernst, duurt het vaak enkele maanden voor ze genezen zijn. Je kunt dit voorkomen - en het is heel eenvoudig, namelijk met de juiste Balance Board oefeningen voor de enkel.

Oefeningen op het Balance Board

Voordat je begint met je Balance Board oefeningen, willen we een paar basiszaken noemen. In het algemeen helpt trainen met het Balance Board om je stabiliteit en coördinatie te verbeteren, wat direct leidt tot blessurepreventie. Dit veronderstelt echter dat u - ten eerste - niet geblesseerd bent. Als dit het geval is, moet je geduld hebben en pas beginnen met het versterken van je enkelgewrichten met Balance Board oefeningen als je volledig genezen bent. Bovendien, en ten tweede, moet je al een zeker evenwichtsgevoel hebben voordat je op het wankele balance board stapt om balance board oefeningen voor de enkel te doen. Als je geen probleem hebt om op één been te staan en te balanceren, ben je er klaar voor. Bereid je trainingsruimte voor de enkel balansbord oefeningen als volgt voor:

 1. Zorg ervoor dat je een mat gebruikt, bijvoorbeeld een sisalmat. Die beschermt niet alleen je vloer tegen krassen, maar geeft je ook meer stabiliteit bij het boarden en verbetert ook de roleigenschappen van je board.
 2. Leg je mat bij een tafel of een muur, zodat je je eraan kunt vasthouden tijdens je eerste pogingen. Als je na een paar sessies vertrouwen hebt op het board, kun je natuurlijk uit de vrije hand oefenen.
 3. Zoek een plek die je met je ogen kunt fixeren terwijl je op het balansbord traint. Wij adviseren een plek op de tegenoverliggende muur op ooghoogte. Als je dit in het zicht houdt, zal het makkelijker voor je zijn om je evenwicht te bewaren tijdens de balance board oefeningen voor de enkel.

Balance board oefeningen voor beginners

Zodra uw trainingsruimte is ingericht, kunt u langzaam op het balance board klimmen. Vermijd schokkerige bewegingen en probeer vanaf het begin heel soepel te rollen. Begin je balance board oefeningen voor de enkel met kleine bewegingen ... de coole trucs komen later. Laten we beginnen met een eenvoudige oefening om je evenwicht te verbeteren. Ga op je balance board staan, breng je lichaamsgewicht in evenwicht en houd je evenwicht zo lang mogelijk vast. Probeer niet te wiebelen of om te vallen en tel voor je persoonlijk record. Hoeveel seconden lukt het je bij je eerste poging? En hoeveel bij de tiende? Je zult merken dat de verbetering snel gaat - en dat geeft je natuurlijk zin in meer Balance Board oefeningen voor de enkel!

Dus laten we overgaan naar de tweede Balance Board oefening voor de enkel, die een goede introductie is voor beginners: Squats. Nogmaals, ga langzaam en stap voor stap te werk. Je hoeft niet helemaal naar beneden. Zorg er in plaats daarvan voor dat je zo min mogelijk wiebelt en dat je knieën nooit verder komen dan de bovenkant van je voeten. Uw voetzolen staan gedurende de hele oefening stevig en volledig op het balansbord. Je mag natuurlijk je armen uitstrekken voor een beter evenwicht, naar voren of opzij, als dat je beter uitkomt. U moet echter voorkomen dat u uw armen wild heen en weer zwaait. U kunt beide beginnersoefeningen gemakkelijk tien tot vijftien keer herhalen.


Balansbord oefeningen: Focus op de enkel

Als je deze twee beginnersoefeningen hebt gedaan, ben je "aangekomen" op je Balance Board - nu kun je echt beginnen met de Balance Board oefeningen voor de enkel. Laten we je stabiliteit vergroten en je lichaamsbewustzijn verbeteren! Vandaag gaan we ons, zoals al aangekondigd, richten op Balance Board oefeningen voor de enkel. Natuurlijk willen we je enige achtergrondinformatie over dit gevoelige lichaamsdeel niet onthouden: Je gewrichten zijn omgeven door ligamenten, pezen en spieren. De ligamenten houden uw gewrichten en botten met elkaar in contact, m.a.w. ze verbinden ze met elkaar. De spieren en pezen houden u mobiel. Je spieren geven hun kracht via de pezen door aan de botten en gewrichten, die daardoor bewegen. Alle onderdelen samen stabiliseren je gewrichten, ook het enkelgewricht.

Stabiliseer het enkelgewricht: Oefeningen

Je enkelgewricht ondersteunt je niet alleen als je springt of rent. Het helpt uw hele lichaam te stabiliseren, zelfs in alledaagse situaties. Als je problemen hebt met je enkelgewricht, wordt je hele lichaam instabiel. Daarom zijn de Balance Board oefeningen voor het enkelgewricht zo belangrijk. Met weinig inspanning kun je in korte tijd enorme resultaten bereiken - probeer het maar eens! Je krijgt een veel zekerder houding en kunt meer kracht en energie uit je bewegingen halen. Hoe is dit mogelijk? Met Balance Board oefeningen voor het enkelgewricht train je juist de diepe spieren die bij conventionele kracht- of duurtraining worden verwaarloosd. De extra bonus: balance board oefeningen voor de enkel of in het algemeen zijn heerlijk gevarieerd, zodat je lang plezier hebt van de training. Word creatief en diversifieer je balance board oefeningen voor de enkel. We hebben een beetje inspiratie voor je.

Enkeloefeningen op het Balance Board of op de vloer

 • One-leg stand: Ga met beide benen in de lengte op je Balance Board staan en breng jezelf in evenwicht. Til vervolgens één voet van het board en draai deze één ronde met de klok mee en vervolgens één ronde tegen de klok in - bij voorkeur zonder te wiebelen. Wissel dan van kant en herhaal deze balance board oefeningen voor de enkel ongeveer tien keer.
 • Handcoördinatie: Deze evenwichtsoefening voor de enkel werkt beter met een partner, maar je kunt het natuurlijk ook alleen doen door je gewoon een partner voor te stellen. De partner steekt zijn hand naar je uit vanuit verschillende richtingen en op verschillende hoogtes. Je raakt de hand heel lichtjes aan - uiteraard weer zonder te wiebelen. Wissel je handen af.
 • Voetcoördinatie: Hetzelfde principe als bij de vorige balance board oefening voor de enkel, maar deze keer probeer je met je voet de hand van je partner aan te raken. Wissel gerust van kant, want iedereen heeft een "goede" en een "slechte" kant. Die laatste mag je nooit verwaarlozen.
 • Balwerk: Voor deze evenwichtsoefening voor de enkel heb je beslist een partner nodig. Het doel is een bal te vangen en te gooien terwijl u uw evenwicht op het balansbord bewaart. Begin de oefening in een tweebenige houding en met een lichte bal, verhoog vervolgens de moeilijkheidsgraad met een eenbenige houding en/of een zwaardere bal.
 • Squat met hielheffing: Als je al heel zeker bent op de plank, is dit een andere Balance Board oefening voor de enkel - maar je kunt hem ook op de vloer doen. Doe een normale brede squat en til dan je hielen zo ver mogelijk van de vloer - zoals gewoonlijk: zonder te wiebelen.
 • Kuitverhogingen: Nogmaals, je hoeft deze balance board oefening niet voor de enkel op de plank te doen, maar je mag het zeker proberen. Ga op één been staan en til dan je hiel zo ver mogelijk omhoog. Natuurlijk moet je je eerst ergens aan vasthouden, maar misschien kun je het al snel uit de vrije hand doen en misschien zelfs met halters in je handen.
 • Kleine sprongetjes: En de laatste van de Balance Board oefeningen voor de enkel is de kicker: we gaan nu een paar sprongetjes doen. Ga kruislings op je Balance Board staan en begin met heel kleine sprongetjes. Als dit goed werkt, kun je steeds hoger springen en zo voorzichtig mogelijk weer omhoog komen zonder te wiebelen. Als alternatief, zonder plank, doe eenbenige sprongen vanuit een vaste positie in alle richtingen, d.w.z. naar voren, naar achteren en naar elke kant, en weer terug.

Zo, nu heb je "voer" voor je eerste Balance Board oefeningen voor de enkel. Je hoeft je natuurlijk niet strikt aan deze richtlijnen te houden. Probeer het gewoon een beetje uit, met en zonder board. Wees creatief en kijk wat je al goed kunt en waar je nog moet trainen. We zijn geneigd te oefenen wat we al kunnen. Pas op voor deze fout en daag jezelf uit met balance board oefeningen voor de enkel die nog niet zo perfect lukken. Want: hoe meer balance board oefeningen voor de enkel je doet, hoe beter je stabiliteit zal worden en je dus beschermt tegen blessures. Bovendien helpen goed getrainde enkels je ook om effectiever te lopen. Hoe doe je dat? Simpel: je voetafdruk wordt sterker en je kunt je energie beter aanspreken, waardoor je beenspieren minder snel vermoeid raken. ALSO: Vasthouden aan de Balance Board oefeningen voor de enkel is zeker de moeite waard. Wij raden aan:

 • Doe je Balance Board oefeningen voor de enkel regelmatig ... het gaat toch zo snel.
 • Oefen minstens drie keer per week, beter dagelijks.
 • Doe telkens minstens tien herhalingen, beter vijftien.
 • Doe twee tot drie sets van alle Balance Board oefeningen voor de enkel, als het je niet te veel moeite kost.

Balansplankoefeningen voor kinderen

Tot slot willen we erop wijzen dat voorkomen altijd het beste is. Met dit in gedachten kunnen we je uit ervaring vertellen: het Balance Board is ook prima geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar. Als je op jonge leeftijd begint met het intensief trainen van je evenwicht, zal het je later - bij allerlei sporten - veel gemakkelijker afgaan en verklein je de kans op blessures aanzienlijk. Voor kinderen ligt de nadruk natuurlijk op plezier, en daarom willen we hier geen speciale evenwichtsbordoefeningen voor de enkel opnoemen. Alleen het wiebelen en lichte sprongen op het board helpen enorm om de stabiliteit van de enkelgewrichten te vergroten en een betere houding in het algemeen te bereiken.

Onze tip: Laat uw kind het balance board op maat maken. Met ons DIY Balance Boardkunnen uw kinderen (samen met u) creatief aan de slag. Dit is erg leuk en leidt ertoe dat het balance board - en dus ook de training op het board - een heel andere betekenis krijgt. Misschien een goed idee voor alle volwassenen en niet alleen voor de kinderen?

×

Seems you are not at the right place!