Something went wrong!
Uw winkelwagen
Goede keuze! Hier sind deine Produkte:
Zwischensumme:
Rabatt:
Je bespaart:
Versandkosten: Berekend in volgende stap
Gesamt:

Uw evenwichtsorgaan in het oor is een complex systeem dat u helpt uw evenwicht te bewaren. Het neemt uw bewegingen waar en stuurt overeenkomstige informatie naar uw hersenen. Als er iets niet klopt, kan dit onder andere leiden tot duizeligheid. Om ervoor te zorgen dat u altijd stevig en zeker op uw benen staat, kunt u het evenwichtsorgaan van uw oor natuurlijk ondersteunen met de juiste training. We zullen eerst kort laten zien hoe het evenwichtsorgaan in het oor werkt, vervolgens ingaan op mogelijke problemen en tot slot laten zien welke oefeningen ideaal zijn voor evenwichtstraining.

Werking van het evenwichtsorgaan

Het evenwichtsorgaan in het oor, het zogenaamde vestibulaire apparaat, geeft je informatie over bewegingen in de ruimtevlakken (op, neer, links en rechts) en over lineaire versnellingen, d.w.z. de toe- of afname van snelheid. Daarnaast nemen speciale zintuiglijke cellen uw evenwichtssensaties waar. Samen met je ogen en andere zintuiglijke indrukken verwerken je hersenen al deze gegevens tot een totaalbeeld, waardoor ze je evenwichtsbewegingen aansturen - en er zo voor zorgen dat je altijd rechtop en wiebelvrij door het leven gaat.

Het evenwichtsorgaan in het oor: structuur

Het evenwichtsorgaan in het oor bestaat uit twee componenten. Het statische systeem is verantwoordelijk voor lineaire bewegingen en de zwaartekracht, en het arcuatische systeem registreert rotaties. We willen u nu niet vervelen met alle details, alleen dit voor een beter begrip: Fijne haartjes met zintuiglijke cellen zijn in beide componenten verantwoordelijk voor het registreren van zelfs de kleinste bewegingen, melden deze aan het centrale zenuwstelsel en triggeren zo de juiste spierbewegingen als reactie. Het doel (en dus ook de functie van het evenwichtsorgaan in het oor) is altijd dat je rechtop blijft staan en niet valt.


Evenwichtsorgaan: storing

Bij zo'n complex systeem als het evenwichtsorgaan in het oor kunnen natuurlijk van tijd tot tijd storingen optreden. U kent er waarschijnlijk één uit eigen ervaring: hoofdroes bij snel opstaan. Natuurlijk is dit slechts een zeer lichte "complicatie" die meestal na korte tijd weer tot rust komt. Maar het toont aan dat u zonder een goed functionerend evenwichtsorgaan in het oor echt verloren bent. Als u zich vaak duizelig voelt, moet u dat in de gaten houden en samen met uw arts naar de oorzaak zoeken. Er zijn trouwens veel verschillende soorten duizeligheid en het helpt uw arts enorm als u uw duizeligheid heel precies kunt beschrijven. Lijkt het meer op tollen of slingeren? Gaat het gepaard met zwakke knieën of wazig zicht? Voelt het alsof u op een wankele boot zit of eerder in drijfzand? Als de duizeligheid verband houdt met een stoornis van het evenwichtsorgaan in het oor, uit zich dat meestal in samenhang met oogtrillingen. En welke andere oorzaken van duizeligheid of duizelingen worden veroorzaakt door het evenwichtsorgaan in het oor?


Verlies van het evenwichtsorgaan: oorzaken

Beide systemen van uw evenwichtsorgaan in het oor kunnen natuurlijk ziek worden, bijvoorbeeld door een ontsteking. Als dat het geval is, wordt de hierboven beschreven informatie niet meer correct doorgegeven en krijgen de hersenen geen samenhangend totaalbeeld. U reageert dan op deze "data chaos" met duizeligheid, die in vakjargon vestibulaire duizeligheid wordt genoemd, omdat ze haar oorsprong vindt in uw vestibulaire apparaat. Reisduizeligheid is vergelijkbaar, behalve dat er geen organische oorzaak is (d.w.z. ontsteking of iets dergelijks) in het evenwichtsorgaan in het oor, maar dat er "slechts" tegenstrijdige informatie van het evenwichtsorgaan in het oor en andere zintuigen naar de hersenen wordt gestuurd. Uw ogen nemen bijvoorbeeld waar dat u zit en iets leest, terwijl uw evenwichtsorgaan in het oor trillingen van het rijden op de weg of het schokken van de rails (d.w.z. beweging) meldt. Dit kan ook duizeligheid en misselijkheid veroorzaken.

Positieve duizeligheid herkennen

Bij oudere mensen uiten stoornissen van het evenwichtsorgaan in het oor zich vaak als zogenaamde positieduizeligheid. Deze wordt veroorzaakt door een snelle verandering in de stand van het hoofd en uit zich meestal als draaiduizeligheid. In tegenstelling tot draaiduizeligheid verdwijnt deze binnen enkele seconden weer en gaat hij niet gepaard met zwartheid voor de ogen. De oorzaken van positievertigo kunnen vrij duidelijk worden geformuleerd: De fijne calciumcarbonaatkristallen, die eigenlijk betrokken zijn bij de detectie van lineaire versnellingen in het evenwichtsorgaan in het oor, maken zich los van hun plaats en zwemmen dan ongecontroleerd rond in de arcaden van het binnenoor. Daar irriteren ze de sensorcellen, die op hun beurt valse informatie doorgeven en zo een waarschuwingssignaal afgeven: draaiduizeligheid. Het klinkt dramatisch, maar draaiduizeligheid kan heel goed worden behandeld met bewegingsoefeningen.

Positionele vertigo voorkomen en behandelen

Twee oefeningen die goed zijn om positievertigo onder controle te krijgen zijn de Epley- en Semont-manoeuvres. Het doel van beide is de vrij zwevende kristallen weg te bewegen van de zintuiglijke cellen. Begin echter niet met deze oefeningen na een zelfdiagnose, maar laat uw geval ophelderen door een arts. De arts of een andere getrainde persoon moet ook aanwezig zijn bij de eerste trainingen, aangezien beide manoeuvres in eerste instantie de duizeligheid uitlokken. Als de training leidt tot eerste verbeteringen, wat meestal snel gebeurt, kunt u de oefeningen thuis voortzetten. Uw arts of fysiotherapeut laat u graag zien hoe u de oefeningen precies moet doen en waar u op moet letten. Na ongeveer vijf tot tien dagen verdwijnt de positievrees meestal, maar pas op: hij kan terugkomen... Maar dan weet u wat u te doen staat.

Oefeningen voor het evenwichtsorgaan in het oor

Omdat het evenwichtsgevoel zo ontzettend belangrijk is voor ons dagelijks leven, zijn er altijd fascinerende studies over dit onderwerp. Nieuwe bevindingen tonen bijvoorbeeld aan dat het evenwichtsorgaan in het oor niet alleen betrokken is bij de ruimtelijke oriëntatie, maar ook bij de precieze besturing van je lichaam. Als sporters denken we natuurlijk meteen aan de complexe bewegingssequenties van verschillende sporten, die je zou kunnen optimaliseren door je evenwichtsgevoel (evenwichtsorgaan in het oor) te trainen. Maar een goed ontwikkeld evenwicht is niet alleen belangrijk in de sport. Denk maar aan de wiebelige rit in de bus of op de fiets naar het werk. Met een goed evenwicht kun je veel blessures voorkomen ... dus laten we meteen beginnen met trainen. Het goede nieuws is dat we geen saaie training voor je evenwichtsorgaan in je oor hebben samengesteld, maar een oefenroutine met funfactor.


Effectieve training op het Balance Board

We gaan je een paar oefeningen laten zien op het Balance Board, omdat dat simpelweg onze grote passie is, EN omdat het trainen van je evenwichtsgevoel op het board een enorm voordeel heeft: Je verbetert je evenwicht op een zeer efficiënte manier. Je hoeft nergens heen en je hoeft geen lesroosters te volgen, je stapt gewoon op - wanneer en waar je maar wilt, of wanneer je tijd het toelaat. Misschien heb je zin om te sporten tijdens je lunchpauze na urenlang computerwerk. Of je wilt 's avonds een beetje trainen. U beslist wanneer het plezier begint. Als kleine suggestie bieden wij de volgende routine aan, waarmee u het evenwichtsorgaan in uw oor of uw evenwichtsgevoel effectief kunt trainen. U kunt natuurlijk ook creatief zijn en uw ideeën de vrije loop laten.

Oorbalans - Oefening 1: Eerst even wiebelen...

Laten we beginnen met een gevoel te krijgen voor het Balance Board. Ga er gewoon op staan, losjes op heupbreedte van elkaar, liefst met iets om je aan vast te houden in het begin. Probeer nu jezelf in evenwicht te houden met kleine, langzame bewegingen. Onze tip: Pas in het begin op dat je niet hectisch wordt of met je armen wiebelt. Voel diep in je voeten, consolideer je houding en rol gelijkmatig heen en weer. Als je je al zeker voelt in de basispositie, kun je je ogen sluiten. Hoe ziet het er nu uit? Het wordt toch een stuk wiebeliger? Dus weer balanceren en je evenwicht bewaren.


Evenwichtsorgaan in het oor - oefening 2: dan losjes draaien...

Hier komt de "telemark" om de hoek kijken, de ideale instaptruc voor balansboarden. Het gaat als volgt: begin heupbreed op je board te staan, loodrecht op de surfrichting. Balanceer jezelf eerst en draai dan in de richting van de branding, dus 90 graden - heel langzaam en gecontroleerd. Balanceer jezelf optimaal in de nieuwe positie voordat je terugdraait naar de beginpositie. U kunt deze truc zo vaak herhalen als u wilt en uw snelheid verhogen.

Evenwichtsorgaan in het oor - Oefening 3: loop dan een stukje...

Als je eenmaal de "Telemark" onder de knie hebt, kun je de "Hang Five" proberen op je balance board. Ook hiervoor draai je vanuit de startpositie in de richting van de branding, breng je jezelf in evenwicht en loop je in kleine stapjes naar de punt van het board, die je voorste voet dan vastpakt. Dit is niet zo gemakkelijk en wiebelt waarschijnlijk veel, nietwaar? Nu moet je je bewegingen nog meer laten beheersen door een sterke lichaamsspanning ... dan komt het goed. Natuurlijk, oefening baart kunst, dus blijf herhalen.


Orgaan van evenwicht in het oor - oefening 4: en nu een sprongetje!

Als je dankzij de vorige oefeningen nu vrij zeker bent op je evenwichtsbord, dan kun je je eerste sprongetje proberen. Het maakt niet uit in welke positie of hoe hoog je springt. Voel gewoon in jezelf en ga alleen zover als je echt zeker weet dat je kunt. Misschien begin je gewoon een klein sprongetje vanuit de basispositie en probeer je weer precies zo te landen. Of verander je houding in de richting van de branding en spring dan. Verhoog langzaam je spronghoogte en - nu wordt het echt professioneel - probeer eens rond te draaien tijdens het springen.

We wensen je veel succes met je training voor het evenwichtsorgaan in je oor en willen je nog een laatste boodschap meegeven: Heb gewoon plezier op je board - de verbetering van het evenwichtsgevoel of het evenwichtsorgaan in het oor komt vanzelf!

×

Seems you are not at the right place!