onder leiding van Prof. Dr. Joachim Conrad,
DIPLOMA Universiteit & BBS,
Studiecentrum Mannheim
Ons wahu Balance Board stond eigenlijk centraal in een wetenschappelijk onderzoek van Prof. Dr. Joachim Conrad aan het Mannheim Studiecentrum van de DIPLOMA Universiteit & BBS. De studie onderzocht in hoeverre balance boarding een effect had op de atletische ontwikkeling van de testpersonen. Het resultaat? Dat vertellen we je graag!
Wat zijn de voordelen van balance board training?
Voor veel mensen is de funfactor van balance boarding sowieso al genoeg. Maar trainen op het board kan veel meer doen. Prof. Dr. Joachim Conrad wilde met zijn studie uitzoeken wat precies. Verhoogt het boarden het evenwichtsgevoel? Heeft het een positief effect op de lichaamshouding? En stimuleert het misschien zelfs de atletische ontwikkeling in het algemeen? Om geldige antwoorden op deze vragen te krijgen, werd een wetenschappelijke setting opgezet die alle testpersonen uniforme trainingsomstandigheden bood. Daarom kregen alle testpersonen hetzelfde trainingsapparaat - ons wahu Balance Board.
Opzet van de studie
Voor het begin van de studie werd een veiligheidstraining uitgevoerd om het valrisico te minimaliseren. het valrisico te minimaliseren. Daarna gingen we van start. De volgorde van de training werd vooraf nauwkeurig bepaald en zes keer op precies dezelfde manier herhaald:
- Warming-up: 2 minuten, met verschillende opwarmingsoefeningen.
- 15 seconden pauze
- zeven oefeningen, elk met een pauze van 15 seconden: Dwarsstand, langsstand, lunge, plank, core, super(wo)man, onderarmsteun.
- 15 seconden rust
- Cool-down: 2 minuten, met verschillende rek- en losmaakoefeningen
Voor het begin van de training werd de Y-balans test gebruikt om de voorste de waarden voor de anterieure, posterolaterale en posteromediale bewegingsexcursie van beide ledematen gemeten. Deze test is dus zeer geschikt om het bestaande evenwicht te testen en een vergelijking te maken na de zes trainingssessies. Aangezien onze testpersonen vooraf allemaal in zeer goede conditie waren, waren hier geen significante verbeteringen te zien. Maar dat is alles voor het eerste deel van de studie.
Onderzoek van de testpersonen
Daarnaast werden de zuivere meetgegevens over het evenwichtsgevoel aangevuld met een enquête onder de proefpersonen. Hier komt de subjectieve beoordeling om de hoek kijken - en natuurlijk de lol ervan. Vragen als
- Vond u de oefeningen leuk?
- Hoeveel is uw evenwicht verbeterd?
- Is uw lichaamsbewustzijn verbeterd?
kregen allemaal hoge scores op een schaal van 1-10. Over het algemeen waren alle deelnemers het aan het eind van de zes trainingssessies eens.
"Het leuke effect en het gevoel vrij te kunnen staan is mega gaaf. Vooral de vrije oefeningen, na een korte training, waren geweldig in de groep. Een leuke uitdaging zoals in de theoretische lessen."
Conclusie
De studie heeft Het onderzoek heeft bevestigd dat trainen op ons Balance Board erg leuk is, het verlangen naar (meer) bewegen stimuleert en natuurlijk ook bijdraagt aan een verbetering van het eigen lichaamsbeeld. Iedereen weet dit. Als je iets leuk vindt, doe je het graag en vaak... en leer je snel iets nieuws. Dus hoe ziet het eruit: Sta jij binnenkort ook op het balance board?