Something went wrong!
Uw winkelwagen
Goede keuze! Hier sind deine Produkte:
Zwischensumme:
Rabatt:
Je bespaart:
Versandkosten: Berekend in volgende stap
Gesamt:

Cadeautjes geven is gewoon mooi - en niet alleen voor de ontvanger. Ook de gever wordt blij van de opwinding van het uitpakken en de stralende ogen bij het bekijken van de cadeaus. Zou het niet geweldig zijn als een derde partij ook blij zou kunnen zijn? Het milieu bijvoorbeeld? Het onderwerp "duurzame cadeau-ideeën" is niet nieuw, dat weten we.

Maar in tijden van klimaatverandering en natuurrampen worden duurzame cadeau-ideeën een steeds belangrijker onderdeel van ons dagelijks leven. We willen duurzaam denken en handelen, en duurzame cadeau-ideeën horen daarbij. Maar je kunt waarschijnlijk niet echt goede duurzame cadeaus bedenken, of wel? Wij hebben een paar ideeën voor je bedacht hoe je in de toekomst bijzonder duurzame cadeaus kunt geven:

Wat is duurzaamheid precies?

Voordat we enkele creatieve en duurzame cadeau-ideeën bekijken, of beter gezegd duurzame cadeaus, willen we kort ingaan op het onderwerp duurzaamheid in het algemeen. Iedereen weet toch wel ongeveer wat er bedoeld wordt met de term duurzaamheid, maar vaak zijn de definities wat vaag. Daarom hier de harde feiten. In principe valt duurzaamheid uiteen in drie gebieden: de sociale component, de economische ontwikkeling en de bescherming van het milieu. In het onderstaande willen wij ons vooral richten op het milieuaspect, omdat dit de hoofdrol speelt bij het nadenken over duurzame cadeau-ideeën. De nadruk ligt hier op het gebruik van natuurlijke hulpbronnen alleen in de mate dat ze zich zelfstandig kunnen herstellen. Dit kan op een begrijpelijke manier worden uitgelegd aan de hand van het voorbeeld van de bosbouw. Bij duurzame bosbouw wordt slechts zoveel hout gekapt als er weer aangroeit.

Ideeën voor duurzame geschenken - geven en hulpbronnen behouden

Natuurlijk moet dit principe niet alleen worden toegepast op hout, maar op alle grondstoffen en energiebronnen. Dit moet mogelijk worden gemaakt door drie in elkaar grijpende strategieën: vermindering van de productie (sufficiëntie), beter gebruik van grondstoffen (efficiëntie) en ontwikkeling van innovatieve materiaalkringlopen (consistentie), bijvoorbeeld door recycling. Het doel is het verminderen van milieuschadelijke processen, verspilling van grondstoffen, afval en koolstofuitstoot - een grote onderneming die u op kleine manieren kunt ondersteunen. Door uw koopgedrag, bijvoorbeeld via duurzame cadeau-ideeën of duurzame geschenken, levert u uw bijdrage.

Waarom is duurzaamheid tegenwoordig zo belangrijk?

Hulpbronnen worden schaars, we verdrinken in plastic afval, enorme hoeveelheden (deels onnodige) goederen worden over lange afstanden naar de eindgebruiker vervoerd, de CO2-uitstoot neemt voortdurend toe en natuurrampen zoals bosbranden of overstromingen komen door de klimaatverandering steeds vaker voor. Als we doorgaan met onze levensstijl zoals we tot nu toe hebben gedaan, verandert er niets, maar maken we de situatie waarschijnlijk alleen maar erger. Alles is dus duidelijk, nietwaar? Duurzame producten en overeenkomstige duurzame cadeau-ideeën zijn één stukje van de, toegegeven, nogal grote puzzel waarmee we de hierboven beschreven ontwikkeling kunnen tegengaan. Laten we zuinig omgaan met onze hulpbronnen, aandacht besteden aan de materialen die we gebruiken, afval en transportroutes vermijden en het ecosysteem van de aarde helpen zich langzaam te herstellen - zodat het ook toekomstige generaties een goede levensbasis biedt.

Wat maakt een duurzaam geschenk?

Het is niet moeilijk om duurzaam te denken als het gaat om cadeau-ideeën. Natuurlijk zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden, maar we zetten ze voor je op een rijtje in een mooi overzicht. In het algemeen streven duurzame cadeau-ideeën of duurzame cadeaus ernaar om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Je kunt dit vrij eenvoudig bereiken door jezelf drie simpele vragen te stellen over je duurzame cadeau:

  1. Zal mijn geschenk lang plezier geven?
  2. Komt mijn geschenk uit mijn omgeving?
  3. Kan mijn cadeau worden gerecycled?

Als u alle drie de vragen met een volmondig "ja" kunt beantwoorden, is uw geschenk goed op weg om een duurzaam geschenk te worden. Als uw antwoorden ook "nee" zijn, dan kunt u misschien even overwegen of er alternatieven zijn.

Een voorbeeld van een cadeau: U wilt een grote mand met veel lekker eten geven - een klassiek cadeau. Koop dan niet de standaardmerken in de supermarkt, maar kijk eens naar de regionale producten. Veel markten hebben al samenwerkingsverbanden met de boerderij om de hoek - zowel voor een regionaal dieet als voor duurzame cadeau-ideeën. Of je gaat er direct heen en snuffelt in een paar boerderijwinkels. U zult verrast zijn door de verscheidenheid en versheid die daar op u wacht.

Duurzame cadeau-ideeën zijn van hoge kwaliteit en gaan lang mee.

Laten we de drie belangrijke vragen over duurzame cadeau-ideeën één voor één doornemen. De eerste, "Blijft mijn cadeau lang leuk?" focust op kwaliteit en dus duurzaamheid. Duurzame geschenkideeën of duurzame geschenken zijn altijd duurzaam - tenzij u natuurlijk eetbare producten geeft. Als u voor duurzame cadeau-ideeën hoogwaardige en natuurlijke materialen kiest, zoals hout, glas of metaal, zal uw duurzame cadeau zeker niet in de enorme berg wegwerpproducten belanden. Als het van hoge kwaliteit is gemaakt, zal het ook lang meegaan - en lang plezier geven. Dit heeft ook als voordeel dat er minder producten op deze manier worden geproduceerd en minder producten gerecycled hoeven te worden. De zogenaamde levenscyclus van een product is dus een belangrijk aspect van duurzaamheid.

Een voorbeeld van een cadeau: Wie speelgoed cadeau wil geven, komt veel plastic producten uit China tegen. Hier klopt noch het materiaal, noch de transportroute. Dit speelgoed is vaak vervuild met schadelijke stoffen en geeft na korte tijd de geest. Dan belanden ze bij het afval, vaak zelfs bij het gevaarlijk afval. Maar er zijn nu echt creatieve en kleurrijke alternatieven van hout als duurzame cadeau-ideeën - je vindt er zeker een! Dergelijk houten speelgoed is robuust, kan indien nodig worden gerepareerd of opgeknapt en zo van kind tot kind worden doorgegeven. Dus misschien spelen zelfs de kinderen van die kinderen nog wel met jouw duurzame cadeaus.

Duurzame cadeau-ideeën zijn regionaal.

Soms komen we in onze zoektocht naar duurzame cadeaus een product tegen dat alleen zogenaamd duurzaam is. De vele bamboeproducten zijn daar een goed voorbeeld van. Ze worden in de winkel aangeprezen als duurzame cadeau-ideeën of duurzame cadeaus, maar hebben vaak een leveringsroute van enkele duizenden kilometers achter de rug. Kunnen ze dan nog wel duurzame cadeau-ideeën zijn? Hetzelfde geldt voor decoratieve artikelen voor huis en tuin. Mooie beelden, potten of schalen zien er op het eerste gezicht heel natuurlijk uit, maar ze komen van heel ver weg. Ook hier heb je mooie alternatieven voor duurzame cadeau-ideeën of duurzame cadeaus direct voor de deur.

Een voorbeeld van een cadeau: Misschien moet je even rondvragen of je ogen openhouden, maar er zijn vast creatieve hobbyisten in jouw regio die in hun eigen garage mooie betonnen schalen, creatieve houten lampen of andere decoratieve voorwerpen maken. U kunt deze meestal rechtstreeks bij hen kopen of op de volgende paas-, herfst- of kerstmarkt. Dit zijn milieubewuste cadeau-ideeën die door hun korte afstanden een kleine CO2-voetafdruk achterlaten. In de meeste gevallen worden ook bestaande middelen gebruikt, zoals wilgenhout uit uw eigen tuin voor een mooie bloemenmand. En het beste van alles is dat uw aankoop de vaardigheden van één persoon ondersteunt, niet die van een groot bedrijf.

Duurzame cadeau-ideeën zijn biologisch afbreekbaar, recyclebaar of plasticvrij.

Natuurlijk denkt u niet na over de verwijdering van uw geschenk wanneer u het geeft - maar dat zou u wel moeten doen. En je moet ook nadenken over de verpakking. In beide gevallen is het sleutelwoord "zero waste". Dat lukt natuurlijk niet altijd, maar wel vaker dan je denkt.

Een voorbeeld van een cadeau: We willen onszelf natuurlijk niet te veel ophemelen, maar we zijn erg trots op onze volledig plasticvrije verpakking en ons 100 procent plasticvrije balansbord.

We steunen ook heel graag de jongens en meisjes van OCEANMATA. Onze oprichter Nils volgde hun geweldige clean up projecten op de voet tijdens het surfen in Bali en het idee voor een samenwerking was geboren. Voor elk verkocht wahu Balance Board verzamelt OCEANMATA een kilo plastic uit de Indische Oceaan. Dit wordt professioneel gerecycled en vervolgens verwerkt tot een nieuw, duurzaam product, bijvoorbeeld een hoesje voor een mobiele telefoon.

Zo slaan we twee vliegen in één klap: de productie van nieuw plastic wordt voorkomen en het oude plastic wordt hergebruikt. Doe mee en geef het goede voorbeeld door plasticvrije of recyclebare producten en verpakkingen te kopen.

5 duurzame cadeaus die leuk zijn om te geven

We hebben het dus al veel gehad over duurzame cadeau-ideeën, of beter gezegd duurzame cadeaus, en we hebben er zelfs al een paar laten doorschemeren, maar nu gaan we echt tot de kern. Nu je alles weet over duurzaamheid, hebben we vijf duurzame cadeau-ideeën of duurzame cadeaus voor je. Ze komen uit de meest uiteenlopende gebieden, dus je kunt er veel situaties mee afdekken. Voor de verjaardag van een kind, de 60e verjaardag van je schoonmoeder, Kerstmis, Pasen, trouwdag, vaderdag en moederdag zit je zeker veilig met de volgende duurzame cadeau-ideeën, bekijk ze hier:

1. het duurzame balansbord - wiebel jezelf fit!

Onder het motto "Wiggle yourself fit!" kun je sportief plezier weggeven. Op het gebied van duurzame cadeau-ideeën is een balance board geschikt voor elke leeftijdsgroep en dus het perfecte cadeau voor alle actieve mensen en mensen die actiever willen worden. Ongeacht het tijdstip van de dag of nacht en het weer - het balance board is snel gegrepen en zorgt vervolgens voor het grootste plezier in de kleinste ruimtes. Ervaring is niet nodig, hooguit een zeker evenwichtsgevoel. Onze wahu balance boards zijn gemaakt van echt hout en daardoor zeer robuust en duurzaam. De planken en de verpakking zijn plasticvrij en de goede stukken worden uitsluitend in Beierse handwerkbedrijven gemaakt. Zou dit geen leuk cadeau zijn voor de volgende kinderverjaardag of voor uw partner? Je hebt vast ook wel een sportief maatje die het zou kunnen uitproberen. Misschien maken jullie zelfs samen van balance boarding jullie nieuwe ding.

Onze cadeautip: Met een muurbevestiging heeft het balance board een vaste plek en is het altijd bij de hand. Kijk maar eens rond in onze shop, waar je ook een beginnersgids vindt.

2. Zaailingen - laat iets groeien!

Een levend, groeiend cadeau is iets heel bijzonders. Het creëert niet alleen een geweldige sfeer, maar je doet ook iets goeds voor het milieu. Je hebt een ruime keuze, afhankelijk van de smaak van de ontvanger. De ene persoon ziet misschien liever een boom groeien, terwijl een ander misschien houdt van kruiden, fruit of groenten. Zorg ervoor dat je de zaailingen of zaden lokaal koopt, bijvoorbeeld in de natuurvoedingswinkel of op de weekmarkt. En doe misschien een beetje onderzoek naar het effect van de plant die je cadeau geeft. Sommige bomen hebben helaas geen toegevoegde waarde voor het milieu, bijvoorbeeld voor insecten. Bijenbloemen daarentegen vormen een waardevolle voedselbron.

Onze cadeautip: Kleurrijke bloemenmixen kunnen ook in grote bakken op het balkon worden geplant als duurzame cadeau-ideeën. Dit zijn ecologische cadeau-ideeën die drie partijen tegelijk plezieren: u, de ontvanger en het milieu. Wie geen balkon of tuin heeft, kan ook een boom sponsoren, bijvoorbeeld bij Plant for the Planet.

3. eten - eet jezelf gelukkig!

De weg naar het hart van een man gaat door zijn maag. Dus als het gaat om cadeaus geven, is het niet meer dan logisch om te kiezen voor heerlijke lekkernijen als duurzame cadeau-ideeën of duurzame cadeaus - bij voorkeur regionaal, seizoensgebonden of DIY. Misschien heb je een eigen tuin met fruit of groenten die met liefde moeten worden verwerkt:

Bijvoorbeeld komkommers die je inmaakt of aalbessen voor heerlijke jam. Of er zijn boerderijwinkels in je buurt waar je zelfgemaakte producten kunt kopen. Zo heb je in een handomdraai een leuke "food basket" bij elkaar, en kun je natuurlijk ook inspelen op de smaakvoorkeuren van de ontvanger.

Onze cadeautip: Honing van de imker om de hoek, melk van de dichtstbijzijnde boerderij of bonbons van de chocolade fee uit het naburige dorp laten zien dat je aan iets heel bijzonders hebt gedacht. Het positieve neveneffect: je steunt lokale kleine en individuele ondernemers, vermijdt lange transportroutes en zorgt zo voor versheid en kwaliteit.

4. tijd - trakteer jezelf op mooie momenten!

Tijd geven aan een geliefde is altijd een uitstekend idee. Want tijd is een schaars goed geworden in ons hectische dagelijkse leven - terwijl het zo belangrijk is. Trouw aan het motto "Verzamel momenten, geen dingen" kunt u ook heel individueel inspelen op de voorkeuren van de ontvanger: een wandeling, een wellness-pauze of gewoon een lekker kopje koffie en een heerlijk stuk taart op het terras in de zon zijn duurzame cadeau-ideeën of duurzame geschenken met blijvende waarde. Herinneringswaarde. De eenvoudige dingen zijn vaak zo goed! Het is een manier voor jullie twee om tot rust te komen, waardevolle gesprekken te voeren, jullie band te koesteren en je gewoon weer echt dichtbij te voelen.

Onze cadeautip: Het beste is om zelf een bon voor deze tijd samen te ontwerpen en samen met de ontvanger een datum te prikken bij de overhandiging. Zo kunnen jullie alvast uitkijken naar een heerlijke tijd samen.

5. verzorging: doe iets goeds voor jezelf!

Kleine cosmetische artikelen zijn bijzonder geschikt als duurzaam cadeau-idee of duurzaam cadeau. Niet gekocht natuurlijk, maar zelfgemaakt of DIY van je vertrouwde kruidenfee.

Een natuurlijke peeling voor handen en voeten of een bruisende badtoevoeging zijn - in tegenstelling tot wat je misschien denkt - snel gemaakt. Op internet zijn er veel recepten voor te vinden. Vooral voor mensen met een gevoelige huid zijn deze natuurlijke alternatieven zonder conserveringsmiddelen of andere toevoegingen meestal een uitkomst.

Onze cadeautip: maak meerdere rantsoenen tegelijk. Dan betaalt de eenmalige inspanning zich dubbel en heb je altijd een klein cadeautje klaar voor de toekomst, ook voor spontane uitnodigingen.

Natuurlijk heb je geen plastic nodig om in te pakken. Wij raden glazen potjes aan die je kunt personaliseren met bijpassende stiften of stickers! Zo kunt u uw creativiteit de vrije loop laten als het gaat om duurzame cadeau-ideeën.

Onze conclusie over duurzame cadeau-ideeën

Er zijn genoeg duurzame cadeau-ideeën en we weten zeker dat je in onze voorbeelden een paar duurzame cadeaus zult vinden. Bovendien hopen we dat we je wat bewuster hebben gemaakt van het onderwerp en je zin hebben gegeven om zelf creatief aan de slag te gaan. Je hoeft niet per se een knutselfee of een DIY koning te zijn om DIY cadeaus te maken. Zoals hierboven beschreven zijn er ook veel eenvoudige projecten waar je al je liefde en hart en ziel in kwijt kunt. En die de ontvanger de grootste vreugde zullen brengen. Mocht je echt niets kunnen bedenken als het gaat om duurzame cadeau-ideeën of duurzame cadeaus, dan is onze cadeautip: neem de tijd.

Vooral opa en oma, papa en mama, maar zeker ook de beste vriendin doen niets liever dan kletsen, lachen of iets met je doen. Ga bijvoorbeeld meer samen sporten, misschien op het balance board - iedereen heeft er wat aan!

Tot slot nodigen we je graag uit om onze start-up beter te leren kennen. Dan zul je ook beseffen dat duurzaamheid gewoon in ons bloed zit. We willen meer mensen inspireren voor dit belangrijke onderwerp, zodat duurzaam denken en handelen straks een vanzelfsprekend onderdeel van ons leven is. Het hoeven niet altijd grote acties te zijn met verstrekkende gevolgen. De kleine, alledaagse dingen - zoals duurzame cadeaus - zijn vaak de steen die veel andere dingen aan het rollen brengt. Laten we dit samen aanpakken!

×

Seems you are not at the right place!