Something went wrong!
Uw winkelwagen
Goede keuze! Hier sind deine Produkte:
Zwischensumme:
Rabatt:
Je bespaart:
Versandkosten: Berekend in volgende stap
Gesamt:

Heb je altijd al willen leren skateboarden? Laten we het dan eindelijk samen doen! Je hebt echt niet gekozen voor de makkelijkste sport, maar zeker één met enorm veel plezier. Als je het leren skateboarden slim aanpakt, zul je na korte tijd succes kunnen vieren. En binnen de kortste keren doe je je eerste ollie. Wel moet je tussendoor een beetje geduld hebben. En het kan zeker geen kwaad om een paar handige tips en trucs te hebben om op terug te vallen bij het leren skateboarden. En daar komen wij om de hoek kijken. Als gepassioneerde boarders - op water, sneeuw of beton - delen we graag onze parels van wijsheid over leren skateboarden met je. Laten we beginnen!

Leren skateboarden voor beginners - de 5 belangrijkste stappen

Als je wilt leren skateboarden, moet je eerst een goed evenwichtsgevoel ontwikkelen. Alleen dan kun je stevig op het board staan en alleen dan kun je op deze basis voortbouwen bij het leren skateboarden. Onze tip aan het begin is daarom: neem niet te veel stappen tegelijk. We hebben het leren skateboarden opgedeeld in vijf stappen, die je elk intensief moet oefenen voordat je naar de volgende stap gaat. De beste plaats om te oefenen met leren skateboarden is op een vlakke ondergrond, het liefst beton, want dat maakt skateboardduwen (wegduwen om vaart te maken) gemakkelijk. Maar daarover dadelijk meer. Als er een skatepark bij jou in de buurt is, dan heb je natuurlijk veel geluk. Daar vind je de ideale omstandigheden om te leren skateboarden - en ook veel gelijkgestemden. Skaten is vooral leuk in een groep. Nog een voordeel: je kunt de experts daar vragen als je vastloopt tijdens het leren skateboarden.

Voordat je begint met leren skateboarden: vergeet geen beschermende kleding!

Is beschermende kleding niet cool? We vinden het niet cool om naar de eerste hulp te gaan of langdurig in het ziekenhuis te verblijven. Laten we eerlijk zijn: zelfs de profs dragen helmen en pads, dus jij kunt hetzelfde doen als je leert skateboarden. En dat brengt ons bij je skateboarduitrusting. Natuurlijk is de helm vooral belangrijk bij het leren skateboarden, want die beschermt je tegen hoofdletsel. Beschermers op je knieën, ellebogen en polsen beschermen je ook tegen schaafwonden, kneuzingen, verstuikingen en gescheurde banden bij het leren skateboarden. Denk ook aan je schoenkeuze. Ze zullen snel slijten als je leert skateboarden, dus misschien wil je in het begin oudere sneakers gebruiken. Maar als leren skateboarden je ding is, dan is het zeker de moeite waard om speciale skateboardschoenen te kopen waarvan de goede ondersteuning en optimale demping je zullen helpen tijdens de training.

Stap 1: duwtest

Eerst zoeken we uit of je in de toekomst goofy of regular gaat skaten. De duwtest laat zien welke voet op de voorkant van het board staat (voorste of leidende voet) en welke op de achterkant of waarmee je afduwt (achterste of zwaaivoet). Ga hiervoor gewoon op je skateboard staan, sluit je ogen en leun naar voren tot je valt. De voet die het eerst de grond raakt is je voorste voet. Bij het leren skateboarden staat deze voet nu tussen de wielbasis en de neus - naar voren gericht (bij het rijden) of dwars (bij het staan).

Stap 2: Ga op het board staan

Oefen eerst het correct staan op je board, zowel om te duwen als om te rijden. Bij het duwen sta je met je gezicht naar voren, bij het rijden sta je zijwaarts op het board. Je moet je in beide posities veilig voelen, d.w.z. je moet je evenwicht goed kunnen bewaren. Hiervoor kun je tijdens het leren skateboarden de volgende volgordes steeds opnieuw doorlopen, bij voorkeur op een stabiele, slipvrije ondergrond zoals een grasmat:

  • Duwpositie: Je voorste voet staat tussen de wielbasis en de neus, naar voren gericht. Je achtervoet staat op de grond naast je board. Til hem nu iets op en voel in je voorste voet. Verplaats je gewicht minimaal en blijf je evenwicht zoeken.
  • Rijpositie: Ga op schouderbreedte van elkaar op je skateboard staan. Je voorste voet staat tussen de wielbasis en de neus, je achterste voet tussen de wielbasis en de staart. Buig je knieën lichtjes en maak kleine bewegingen in alle richtingen. Blijf je evenwicht vinden.
  • Oefen ook het veranderen van beide posities. Als je een gevoel voor je skateboard hebt ontwikkeld, staat de volgende stap in het leren skateboarden op het programma.

Stap 3: Rijden op het board

Neem de ijverig geoefende duwhouding aan en duw lichtjes af. Buig je knieën, dat maakt het makkelijker voor je. In het begin zijn twee of drie duwtjes genoeg - je wilt niet te snel gaan als je leert skateboarden. Zodra je genoeg vaart hebt, zet je je achterste voet op het board en zet je je voorste voet in de rijpositie. Ook hier is het natuurlijk weer belangrijk om je evenwicht te bewaren en steeds opnieuw te vinden.

Onze tip: Oefen het duwen echt, echt lang en vaak, want dat is essentieel om te leren skateboarden. Varieer bij het oefenen niet alleen de snelheid, maar ook de ondergrond - zolang je je al zeker voelt.

Stap 4: Remmen van het skateboard

Als het om remmen gaat, kun je het beste eerst een misvatting uit de weg ruimen: Je remt niet met het board. Dat zou niet alleen uiterst schadelijk zijn voor het board, maar ook een nogal wankele aangelegenheid. Gebruik in plaats daarvan de ankertechniek om te remmen. Daarvoor haal je je achterste voet van het skateboard en laat je hem zijwaarts over de grond slepen. Hoe meer druk je uitoefent, hoe sneller je zult stoppen. Om blessures en ongelukken bij het leren skateboarden te voorkomen, moet je het remmen goed oefenen. Begin met een lage snelheid en verhoog je snelheid.

Onze tip: Stel een richtpunt vast waar je tot stilstand wilt komen. Dit zal je helpen je remmen te plannen en de situatie in te schatten in geval van nood.

Stap 5: Neem de bocht

Nu kunt u rijden en remmen. Perfect! Nu nog de bochten, anders moet je gewoon rechtdoor. Om te draaien verplaats je je gewicht in de richting die je op wilt. Met druk op je tenen maak je een bocht naar rechts in gewone stand en met druk op je hielen maak je een bocht naar links. In Goofy stand is het andersom. Hoe meer druk je uitoefent, hoe strakker de bocht. Heel scherpe bochten kun je echter niet onder de knie krijgen met puur gewichtsverplaatsing. Hier komt de kick turn om de hoek kijken, maar voorzichtigheid is geboden, vooral als je een beginner bent die leert skateboarden. Verplaats je gewicht even naar de staart om de neus op te tillen. Je kunt hem nu met een schokkerige beweging (maar wel met gevoel!) in de gewenste richting draaien. Zet dan de neus weer neer en rij gewoon verder.

Welk skateboard voor beginners?

Misschien ben je al helemaal into skaten en wil je graag een eigen board aanschaffen. Goed idee! Zodat je in de winkel niet helemaal opnieuw hoeft te beginnen, hebben we hier een paar suggesties voor je over het kopen van een skateboard. In principe moet je duidelijk voor ogen hebben waarvoor je je board in de toekomst wilt gebruiken. Wil je een skateboard leren rijden puur voor het rijden, dan is een longboard of cruiserboard waarschijnlijk geschikter voor je. Wil je snel trucs leren, dan kun je beter voor een klassiek skateboard gaan. Hier hebben we alle feiten voor je op een rijtje gezet:

Longboard

Het longboard is perfect voor jou als je je skateboard als vervoermiddel wilt gebruiken. Je kunt er supergemakkelijk lange afstanden mee afleggen, omdat hij door zijn langere en grotere vorm soepeler glijdt. Je kunt er ook gemakkelijker snelheid mee maken.

Cruiserboard

Het cruiserboard wordt ook meer gebruikt als vervoermiddel, maar kan ook gebruikt worden voor trucs. Het is een mix van een longboard en een skateboard. Het voelt echter niet zo goed aan als een longboard, omdat de vorm compacter is. En: trucs zijn er iets moeilijker op te leren dan op een skateboard, omdat het zo groot is.

Klassiek skateboard

Het skateboard is gewoon ongeëvenaard als je trucs wilt leren. Door zijn compacte formaat kun je sprongen en trucs goed beheersen als je leert skateboarden. Tegelijkertijd train je in hoge mate je kracht en balans, waardoor vooral je diepe spieren worden versterkt. Vooral je core is actief bij het leren skateboarden, maar ook je billen en dijen worden uitgedaagd. Het resultaat: Door je balans, coördinatie, reactievermogen en spieren te versterken, verbeter je je houding en je hele lichaamsbewustzijn. Dit merk je zeker na korte tijd. Skaten is niet alleen een leuke sport, maar heeft ook een positief effect op je gezondheid.

Skateboard balanstraining in beeld

Balans is essentieel bij het leren skaten - zoveel is duidelijk. Dan moeten we het intensief eisen en bevorderen. Overigens hoef je daarvoor niet altijd op het skateboard te staan. Om je evenwicht effectief te verbeteren bij het leren skateboarden, kun je je binnentijd gebruiken voor training - vooral op regenachtige, koude dagen - met een balance board. Zo kun je zelfs na een lange winter in het voorjaar weer veilig op je skateboard staan.

Binnen trainen met het Balance Board

Met het Balance Board kun je gemakkelijk in je woonkamer een training houden om te leren skateboarden. Leg gewoon een sisalmat neer, leg er een kurkrol op en begin te wiebelen. Omdat je voortdurend je evenwicht moet vinden, is het boarden op het balance board een optimale ondersteuning om te leren skateboarden. Gebruik onze beginnersgids om te beginnen. Hierin leer je stap voor stap hoe je correct op het balance board staat, veilig afstapt en in het algemeen een gevoel voor het board ontwikkelt. Als je dat eenmaal gedaan hebt, wat uit ervaring heel snel gaat, vind je hier nog meer balance boarding oefeningen. We leggen vooral de klassiekers onder de trucs uit aan de hand van duidelijke video's. Vervolgens kun je extra creatieve input krijgen van de grote wahu-community. Hier wisselen enthousiastelingen uit de hele wereld ideeën uit en vieren ze hun vooruitgang.

Onze tip: Met een wandhouder is je balance board altijd veilig opgeborgen en staat het niet in de weg.

Leren skateboarden: kinderen zijn er dol op!

Het wiebelen op het balance board zal zeker helpen om op je 30e te leren skateboarden - het is tenslotte nooit te laat voor nieuwe ervaringen en sportieve uitdagingen! En trouwens, niet te vroeg: kinderen vinden het plezier op het balance board geweldig en kunnen sneller en veiliger leren skateboarden. Probeer het gewoon samen als gezin uit en geniet van de tijd samen. Als je na voldoende indoor training de juiste basis hebt gelegd, sta je zeker als een pro op het balance board. En dus ook veilig op het skateboard. Nu kun je beginnen met de trucs!

Leer skateboard trucs

Het gevoel voor je skateboard heb je nu zeker, dus kunnen we overgaan naar de trucs. Skateboardtrucs voor beginners, relatief makkelijke skateboardtrucs, er zijn er nogal wat. Maar er is er één die iedereen kent, waar iedereen van houdt en die iedereen onder de knie wil krijgen: de ollie. Dat is ook belangrijk, want het is een echte basistruc waarop vele anderen voortbouwen. De beste manier om te leren hoe je de ollie doet en optimaal uitvoert, is door een van de vele "how to"-video's op internet te bekijken. Het zou te ingewikkeld zijn om te beschrijven - je moet het zien. Als je de Ollie eenmaal onder de knie hebt, raden we de Pop Shove-It aan als volgende truc. Die combineert de ollie met een 180 graden draai van het board. Als dit ook werkt, moet je absoluut de heelflip proberen. Net als de ollie is het een absolute klassieker en hoort hij zeker thuis in je trucrepertoire. Als je het echt goed doet, ziet het er buitengewoon indrukwekkend uit. We zijn benieuwd ...

Leren skateboarden - tips van de profs

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk zoveel mogelijk leren. Maar leren skateboarden vereist vooral geduld. En veel herhalingen zijn nodig om alle aspecten van het skaten echt te verinnerlijken. Dus: Oefen bij het leren skateboarden steeds opnieuw houding, duwen, rijden, remmen en bochten. Probeer ook je skateboard balans te perfectioneren. Je kunt trouwens ook je ogen sluiten en voelen wat een groot verschil deze kleine verandering in training maakt. Andere tips van onze boardpro's zijn:

Leer je skateboard kennen

Als je leert skateboarden, leer dan de onderdelen van je board kennen. Leer wat een deck is, wat de wielbasis is en wat neus of staart is.

  • Het skateboarddek is meestal ongeveer 70 tot 80 centimeter lang. Hoe korter het is, hoe minder het board wordt (goed voor trucs). Hoe langer het is, hoe soepeler het rijdt (goed om te bewegen).
  • De neus is het voorste gedeelte van het skateboarddek. Het is naar boven gebogen.
  • De staart is de achterkant van het skateboard. Het is ook naar boven gebogen.
  • De wielbasis is het gebied tussen de neus en de staart.
  • De skateboardwielen zijn meestal van kunststof en kunnen verschillende afmetingen hebben. Met kleine wielen kun je heel snel accelereren, maar met grote wielen kun je een hogere snelheid bereiken. Als beginner zijn grotere wielen beter voor je, omdat ze voor meer stabiliteit zorgen tijdens het rijden.

Er zijn dus niet veel elementen en je weet waarschijnlijk al veel. Raak het board niettemin aan, probeer het uit en haal het uit elkaar. Ben je een beginner en weet je het niet zeker, doe dan je voordeel met het advies in de winkel. Vooral bij de aankoop van een skateboard zijn tips van een expert goud waard.

Zorg voor je board

Elk voorwerp voor dagelijks gebruik moet worden onderhouden, anders werkt het niet goed meer... en ga je je gefrustreerd voelen tijdens het rijden. De verzorging van de kogellagers is vooral belangrijk voor skateboards. Je moet ze regelmatig schoonmaken en oliën om een perfecte rijervaring te garanderen en de levensduur van je skateboard te verlengen.

De juiste ondergrond maakt vaak het verschil

Probeer verschillende ondergronden uit wanneer je leert skateboarden. Zo leer je hoe je skateboard zich gedraagt op verschillende ondergronden en hoe je je daaraan kunt aanpassen. Begin met beton en oefen daarna misschien op asfalt, hout of plastic. Test het uit: Wat is gladder, wat remt, waar voel je je het beste op?

Geen trainingspauze in de winter

We hebben het al genoemd, maar we willen het als slot nog eens benadrukken: Train voortdurend om je evenwicht te bewaren - ook in de winter. Gebruik een balance board om je evenwicht nooit uit het oog te verliezen tijdens het skaten, zelfs niet in je woonkamer. Veel plezier bij het leren skateboarden!

×

Seems you are not at the right place!